Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ablak a világra (2022)

kandasz.jpeg

 

Drága Olvasó!
Ön most kivételes intellektuális és spirituális pillanatot élhet meg, mert egy szerencsés minutumban kezébe került ez a könyv, így olvasás közben – sorsnyomatokba sűrítve – megfoghatja és fülön csípheti a MOST-ot ennek a hiánypótló kötetnek a lapjain.

Ritkán adatik meg ez az áldott állapot, nem igaz? Ugyanis mindannyian útkeresésben vagyunk, amelynek célja a boldogság elérése, de a múlt terhei
és a jövő miatti aggódás sokszor gátolja, hogy csak a MOST-ban éljük meg a pillanatot, amely ezektől a béklyóktól mentes, azaz tulajdonképpen egy boldog állapot. Ígérhetem Önöknek, hogy amikor a kötet végére érnek, tudnak majd örülni a MOST-nak. Hogy miért?

Ez a könyv olyan, akár egy zarándokút, egy grandiózus intellektuális és spirituális utazás, ahol a lelki vezető – jelen esetben a különlegesen finom lelki hangszereken játszó, de a kérdéseit tűpontossággal megfogalmazó szerző, Vizsy Ferenc – járja az ösvényeket és rendre összetalálkozik egy-egy régi vagy új ismerőssel, akik megfogalmazzák azokat a saját életüket, sorsfeladatukat meghatározó mérföldköveket, valós meséket, amelyeken az adott ponthoz elérkeztek. Az olvasó pedig egyszercsak észreveszi, hogy maga is zarándok, aki követi a vezetőt, hogy mások sorstörténete alapján – miközben hihetetlen utazásban van része a karosszékből – a saját útját is értelmezze, átélje, és a tanulságok alapján megválaszolja őszintén a legbensőbb kérdéseket. 

Mesélnek közismert és elismert kortárs tudósok, énekesek, képzőművészek, zenészek, humoristák, tévések, írók, politikusok, pszichológusok, sportolók, gyógyítók, vallási szakértők, pszichológusok, de olyan kevésbé közismert, nehézsorsú anyák, valamint környezetvédők, külföldre szakadt magyarok, tanárok, szociális munkások is, akik sorsa és témája, fájdalmai, örömei, véleménye és tudása nemcsak a saját sorsukról ad lenyomatot, amiből tanulhatunk, hanem egy össztársadalmi képet fest az útkereső jelenünkben arról, hogy MOST hol tartunk, minek örülünk és mitől félünk, milyen megoldásokat látunk a saját életünkkel kapcsolatban, valamint az EMBERISÉG 2021-ben sorsfordítónak gondolt kérdéseit érintően.

Emlékszem, kiskoromban könyvekben utaztam. A főhősök hozták be a lelkembe a vágyat, aztán bejártam a világot, ahol az épített környezetnél még inkább érdekeltek az emberek, a hely lelke, szelleme, szokásai, fájdalmai, örömei. Így alakultak ki a vágyaim a belső utazásra. 

Vizsy Ferenc – a kifejezés legmagasztosabb értelmében – EMBEREKBEN utazik, hogy – bár nem célja –, de utat mutasson nekünk. A történetekben keres és talál. Értéket, érzelmet, tudást, problémát és megoldást. Kutatja a sorsot, az emberét, a világét, a MOST-ot. És a különböző sorsmetszetekben magunkra ismerünk. WOW!

Hát ugyanebben a helyzetben voltunk. Fogódzókat, vigaszt, megnyugvást vagy éppen inspirációt találunk. Kinyit egy ajtót, ami aztán egy újabb ajtót tár fel úgy, hogy nem hagy bezáratlanul egy magunk mögött hagyott szobát, amelynek emlékét a jövő építésére használjuk. Olyan, jelenleg mindannyiunkat mélységesen foglalkoztató témák kerülnek a sorsvallomásokba, mint: Alzheimer-kór, szívhalál, párkapcsolati problémák, klímakatasztrófa, hit, gyász, oktatás, előítélet, bizodalom az emberekben,
bevándorló-lét magyarként, lokálpatriotizmus, magány, félelem, kilátástalanság, könyvek jövője, digitális világ előnyei és hátrányai, öregedés, covid-helyzet, jövőtlenség és így tovább…. Ugye ismerős? Sokszor szakemberek szűrőjén át, amely tabutéma vagy éppen nap, mint nap beszélgetünk róluk a vacsoraasztalnál.
Vizsy Ferenc a szeretet szárnyán közlekedik, mégpedig három vitorlával! Jelesül: nyitott szívvel, éles elmével, érzékeny lélekkel. 
Az a finomság, rezdülés, ahogyan figyel, a mi első találkozásunkkor megérintett és hálásan köszönöm, hogy a barátja lehetek. Mindig akkor kérdez, amikor az a jelen pillanatban adekvát. Nálam mondjuk nagyon nehéz dolga van, hogy meg tudjon szólalni, de ezt is méltósággal kezeli, hiszen hallgatni is így képes! Tisztelettel, kíváncsisággal, a megkérdezettből pedig áramlik a szó… Az időnként provokatív kérdései révén pedig önmagunkba is utat nyit, és olyan összefüggéseket ismer fel az alany a saját életében, amelyre korábban sohasem gondolt. A megszólított interjúalanyok rendkívül különbözőek, hiszen így szép a világ, színesen. Egy dolog azonban határozottan összeköti őket: mindannyian akkor boldogok, ha létezésükkel, tudásukkal, példájukkal, művészetükkel, sorsukkal másokat is boldoggá tehetnek. Ez ad értelmet az életüknek.
A remény és a szeretetre való törekvés köti össze a „lelki-vezető” szerzőt, a szereplőket és a főszereplővé váló olvasót. Ha csak egy olvasó is csatlakozik az úthoz, a tanulságokon és a saját sorsán keresztül, akkor már megérte megírni ezt a könyvet. Egy olyan agyonkozmetikázott közösségi médiavilágban ad valódi sorsnyomatokat, igazi érzéseket, amely eddig sokszor rejtőzködő üzemmódban működött. Eddig! 

Feri büszke lehet arra, hogy ha egy szépunoka 100 év múlva kinyitja ezt a könyvet, akkor pontosan tudni fogja, hogy mit éreztek az emberek 2021-ben a lelkükben. Hála érte!

Mindenről szól ez a könyv. Amiről látszólag nem szól, az a mai élet. Mindenről, ami fontos, de most úgy látjuk, hogy rejtőzködik. Kilép a fekete lyukból és összegyúrható belőle mindaz, ami érték. Politikától teljesen függetlenül. Mindenki a saját példáján keresztül mutatja meg, hogy honnan hova lehet eljutni, miközben az Emberiség lehetséges sorsvonalai is felsejlenek a tudományban tevékenykedők gondolatai által. A tervezhetőség hiánya hiátust kelt bennünk, ebben a kötetben azonban találunk
mankókat, kapaszkodókat.

Egy zarándokúton nem a cél elérése, hanem a megtett úton való fejlődés, az „útonlevés” maga a lényeg. Ezt ígérhetem. A MOST-ban – kedves olvasó. Merthogy kinyílik az ablak! A világra és önmagunkra… 
Tessék ki- és befelé nézni rajta!
Indulunk!

Dr. Kandász Andrea

 


img_5443.jpgAz elmúlt másfél évtizedben újságíróként sok száz embert ismertem meg. Az élet háborgó vizén hajónk egymás mellé sodródott, egy darabig együtt is haladt, aztán elváltunk, de mindegyikünk magával vitt egy darabot a másikból,  amely egy idő után a személyiségünk részévé vált. Minden egyes írás egy-egy találkozás: történések, értékek és emlékek, vélemények és gondolatok, igaz mesék sorról-sorra. Hiszem, hogy minden új ismeret új tudást ad és új lehetőséget teremt a számunka, és így leszünk mi egyre gazdagabbak. A megszólalók között van, pedagógus, újságíró, művész, orvos, könyvtáros, vállalkozó, sportoló, muzeológus, tudós, zenész, vasutas, vendéglős és sok mindenki más is. Az interjúalanyok némelyike aktív közszereplő, de velük is elkerüljük a napi politikát, mert csak az EMBER számít. Mindenkiben hagy valami lenyomatot a másik ember. Ők bennem leginkább úgy élnek, ahogy azt a könyv lapjain Ön is elolvashatja, kedves Olvasó!

Vizsy Ferenc

 


TARTALOM

Drága Olvasó! — Dr. Kandász Andrea
Álom, álom, édes álom — Leblanc Győző
A katolikusok hullámhosszán — Radetzky András
Klasszikus festő a modern korban — Gasztonyi Kálmán
Zenész fejkendőben — Kegye János
Zöld jövő – zöld lendület — Schmuck Erzsébet
Madárépítészet — Papp Márió
Az isteni teremtés festője — Kárpáti József
A hídon innen és a hídon túl — Tóth László
Indián nyár — Mülhauser Martina
Napfelkeltére várva — Tóth Róbertné
Alkotás fénysebességgel — Szabó Béla
Időutazó — Rácz Lajos
A magyarok magyar hangja — Meister Éva
Gebora — Gebora István
Az olvasás világnapján — Pirk Ilona
Rendszerváltás testközelből — Balsay István
Az operettprimadonna — Szóka Júlia
A magyar utazók pantheonjában — Dr. Kubassek János
Fák, virágok, fény — Zalatnay Sarolta
Irodalom nélkül nem érdemes élni — Ásványi Ilona
A múltból születik a jövő — Székely Zoltán
Egyházi iskolák válaszúton — Zsódi Viktor
Halál elől az életbe — Horváth Imre
A lélek mosolya — Csitáry-Hock Tamás
A szeretet nagykövete — Kandász Andrea
Magyarként Svájcban — Németi Viktória
Minden ember egy önálló univerzum — Horváth Sándor Domonkos
A frontember — Zimmerer Károlyné
A zsidó tradíciók művésze — Korcsolán Orsolya
A béke hete — Szalainé Sándor Katalin,
Nyerges-Zombó Katalin, Both Zoltán
A vers a lélek tréningje — Dudás Dorottya
Háromdimenziós mesék — Bodrogi Éva
Szívbajos magyarok — Dr. Sidó Zoltán
Évszázadok az évtizedek mögött — Szinyei András
Dal az egészségért — Kiss Veronika
Magyar zenész maláj földön — Kőrös Csaba Zoltán
Mosonmagyaróvár világbajnoka — Farkas (Nutu) László
Szólószonáta — Nagy Zsuzsa
Az élet virága — Bors Györgyi
A tünékeny pillanat harmóniája — Király Fanni
Politikusok és a vasutas — Márta István
A vers és én — Baranyai-Illés Veronika
Celebek közszájon — Czifrik Katalin, Takács Krisztina,
Bálint-Ábrahám Edit, Varga Zétény
Tündöklés — Duhaj Péter
Nyugdíjas nemzetiségek 162 Lizicska József és Éva, Papakosztandisz Eleni
A szem ködfátyolán — Dr. Zsákai Tibor
A csoda sokszínűsége — Erdős Eszter
Amszterdami képeslap — Anastasia Tchistiakova
Az örök Éva — Nagy Balázs
Operett kontra musical — Kecskeméti Róbert
Katonadiplomás oktató — Marschalkó Tamás
Micsoda cirkusz! —  Nagy Bandó András
Mélyút — Karádi Győző
A reformáció érvényessége — Varga György
Racionalitás és érzelem — Guntram Thurnher
Az élet és a halál mezsgyéjén (1-2.) — Dr. Lang György
A gyémántkutató — Toldy Mária
Hattyúdal — Vizsy Ferenc

 

 

 

 

 


 
 

 
 

 


Elérhetőség

Facebook:
https://www.facebook.com/vizsyfi

30 633 21 77

vizsyfi@gmail.com