Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mesék

 

A két hangya kalandja

2017-09-01-hangya-borito.jpg

Fekete Levél és Barna Kéreg két kicsi fekete fahangya a Tölgyerdőben. A vöröshangyák támadása után kénytelenek nem rég született társaikkal a tölgyvölgyi iskolába járni, ahol hangyabirodalom óra, másztan, zöldrajz voltak a legfontosabb tan-tárgyak. Elemózsia, Okitó, Testmester, Zsupica, Tan-don, kiváló tanáraik voltak, sok mindenre megtanították a kis nebulókat. Kaján Bubi, Mizsi Pizsi, Mák, a focista, Tud-or-Ka, Kartág, a legkisebb, a Bütyök, Taka Maki és társaik a sikeres vizsgák után visszatértek a Fekete Remete Bolyba, hogy friss erőként segítsenek Citrom Pepinek, Ferde Csápnak, Kong-korongnak, Izgő-Mozgónak és a többi felnőttnek megerősíteni az időközben újjáépített birodalmat. Ding Dong királynő szándéka szerint Tett-Erős kancellár két komoly pozíciót adott az örök barátságot kötött jó barátnak. Öreg Idő egykor gézengúzoknak nevezte őket. Akkor még senki sem hitte volna, hogy ilyen sokra viszik. Ezzel a mese akár véget is érhetne, de nem így van… Éppen ott, ahol annak idején ők is megismerkedtek, két kis fekete fahangya üldögél, és nekik is kópéságon jár az eszük. A hangyák története tehát folytatódik, … de az egy másik könyvben lesz majd olvasható.


"A kis negyedikeseimmel óráról órára olvastuk a meséket. A gyerekek nagyon szerethető hősöknek tartják a picuri hangyákat. Szinte csak pozitív tulajdonságokat társítottak hozzájuk. A két főhős és Citrom Pepi, valamint Testmester figuráját nagyon megkedvelték. Emellett a többi hangyanevet is olyan találónak tartották, amelyekből már belső tulajdonságaikra is lehet következtetni.”

Németh Erzsébet tanító (Mosonmagyaróvár)

 

A csodák éjszakája

 

2019-10-25-csoda-borito.jpgMosonmagyaróváron, a Theatrum ad Flexum által 2017-ben először bemutatott egyfelvonásos, zenés mesejáték kerettörténete szerint a nagyapa gyermekkora kicsiny falujában mesél unokájának egy régen volt karácsonyi éjszakáról, a Szenteste csodájáról.

Nagyapa szavai nyomán megelevenedik az erdő. A favágó egyetlen gyermeke súlyos beteg, már csak a csoda segíthet. Két vízcseppecske hópihévé szeretne válni, a fenyő karácsonyfává, az állatok pedig az ember hasznára akarnak lenni. Létezik-e olyan varázslat, amely mindezt lehetővé teszi? Innocencia, a Könnyű Gyermekálmok Tündére, a karácsony áhítata, a szeretet és a hit valóra váltják a reményeket. A végén pedig Kiarra is megismeri a boldogság titkát.

 

"Nehéz közönség a gyermek. Őszinte. Hozzászól, feláll, unatkozik... hacsak nem akad valami, ami a szívét-lelkét rabul ejti. Aki képes erre: varázsol. Vizsy Ferenc A csodák éjszakájában egy teljes, részletgazdag karácsonyt fest nekünk - nem csak gyermekeknek. Növények, állatok, emberek, és varázslények álmai, vágyai elevenednek meg előttünk. Szívet melengető írás, melyre szükség van, ma inkább, mint bármikor, mert - idézem az alkotót - Ha a valóság börtönbe zár, csak a mese a reménysugár."

Kiss Tünde színésznő (Győri Nemzeti Színház)

 

 

 

 
 

 


Elérhetőség

Facebook:
https://www.facebook.com/vizsyfi

30 633 21 77

vizsyfi@gmail.com